3. ELS AGENTS ECONÒMICS I EL MÓN LABORAL
3.1 Els agents econòmics
Duen a terme les activitats econòmiques que consisteixen en la producció, la distribució i el consum. Hi ha tres tipus d'agents:
Les famílies: unitats econòmiques de consum que poden estar formades per una o més persones que utilitzen els recursos econòmics, provenen dels seus salaris i rendes per comprar béns i serveis.
Les empreses: agents de producció i distribució de béns i serveis. Privades o públiques. Pel que fa a les empreses privades, n'hi ha de diferents tipus com individual ( una sola persona ) o col·lectiva ( grup de socis ).
L'Estat, El sector públic: Empreses que depenen de l'Estat o organismes públics. Generalment es dediquen a serveis bàsics o sectors com l'energia i les comunicacions. Aquestes empreses es financen mitjançant els impostos que paguen les famílies i les empreses privades.
3.2 El món laboral
La població activa la que treballa i exerceix una activitat remunerada (població ocupada), i la que està en disposició d'incorporar-se al món del treball/ busca feina (població aturada). La població no activa no duen a terme un treball remunerat o no estan en condicions de fer-ho, no pretenen fer-ho en un moment determinat: la mainada, els joves en edat laboral que estudien, les mestresses de casa, els jubilats… O els que viuen de renda.
El mercat laboral: oferta i la demanda de treball. La demanda de treball prové de les empreses i el sector públic, que necessiten mà d'obra per dur a terme les seves activitats. L'Estat intervé en el mercat laboral per tal de regular-lo mitjançant lleis i normatives. El mercat laboral és rígid, no crea nous llocs de treball de manera il·limitada.
3.3 El problema de l’atur
La pèrdua de la feina o la impossibilitat de trobar-ne és un dels problemes econòmics i socials més importants en tots els països. Afecta principalment a col·lectius com els joves sense experiència laboral, les dones, les persones amb més edat, poca formació acadèmica. Taxa d'atur, que reflecteix el percentatge de població activa que no treballa, i és un indicador de l’ evolució del mercat laboral.
l'atur |
3.4 El sector públic
Gran importància econòmica.
Estableix la normativa que regula la totalitat de l'activitat econòmica, pública o privada.
Presta serveis públics (sanitat, ensenyament, administració, neteja…)
Promou l'activitat econòmica amb la construcció d'infraestructures i equipaments, i la prestació de serveis.
Atorga subvencions i crèdits per incentivar l'activitat econòmica del sector privat
El consumidor d'una gran quantitat de béns i serveis produïts pel sector privat.
sector públic |
No hay comentarios:
Publicar un comentario